Documentairereeks over Gezichten van dementie

gvd_npo2

Oud-nieuwslezer Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem portretteren in de documentairereeks Gezichten van Dementie, mensen met dementie en hun geliefden.

Eerbetoon
Herman van Hoogdalem schildert voor het project de wanhoop, het lijden en de berusting van de dementerenden. Wanders spreekt met de familie van de geportretteerden over hun pijn, onmacht, maar ook mooie momenten en confronteert hen met het geschilderde portret. Gezichten van dementie begon als een eerbetoon aan de overleden moeder van Herman van Hoogdalem. Jaren na haar dood keerde hij terug naar het verzorgingshuis waar zij woonde. Met toestemming van de families portretteerde hij de bewoners op ruim 2 meter hoge aquarellen.

Maandag 19 september is het portret van Femie Bolle te zien. Geïnterviewd worden haar echtgenoot Cees en dochter Inez, die hun vrouw en moeder steeds verder zien wegglijden van de wereld.
Het portret van Andrea van Leeuwen is dinsdag 20 september te zien. Haar dochter, Edith, wordt geïnterviewd. Woensdag 21 september is het portret van Eltjo Drent aan de beurt. Zijn zoon Ger wordt geïnterviewd. Tijdens het dementieproces heeft hij zijn vader beter leren kennen. Donderdag 22 september is het portret van Johan van der Ploeg te zien. Zijn echtgenote Shanta, zoon Arwin en dochter Shaleen worden geïnterviewd.

Familie Wanders
Aan de reeks van portretten is ook het verhaal van de familie Wanders toegevoegd. De vader van Gijs Wanders, John Wanders, lijdt aan dementie. John’s echtgenote Angelita en dochter Marga worden geïnterviewd door Gijs. Herman interviewt Gijs over zijn vader. Het verhaal van John Wanders wordt vrijdag 23 september uitgezonden.

Gezichten van Dementie is te zien van maandag 19 tot en met vrijdag 23 september 2016 om 22.45 uur op NPO 2.

Kijk HIER terug