‘Gezichten van dementie’ in Pulchri

pulchri

Kunstenaar Herman van Hoogdalem en voormalig nieuwslezer en filmer Gijs Wanders laten met de expositie Gezichten van dementie zien wat de ziekte met mensen doet, uiterlijk en innerlijk, zowel de patiënten zelf als met hun naaste omgeving. De geschilderde portretten en korte films trekken internationale aandacht. Het project is vanaf 12 maart t/m 3 april te zien in Pulchri Studio in Den Haag.

Gezichten van dementie begon als postuum eerbetoon aan de moeder van Herman van Hoogdalem. Zij leed aan Alzheimer. Van Hoogdalem keerde jaren na haar dood terug naar het verzorgingshuis en portretteerde met instemming van de families mensen met dementie. Het resultaat zijn aquarellen van ruim 2 meter hoog. Wanders filmde de intieme verhalen erachter. Hij sprak met de partners en kinderen. Dat leverde een aantal korte films op (bekijk hier de trailer).

Tijdens de wording van het project begon ook de vader van Gijs Wanders te dementeren. Herman van Hoogdalen heeft hem onlangs geportretteerd. Wanders filmde zijn eigen familie. De persoonlijke betrokkenheid van beiden maakt het project krachtig en integer.

De expositie reist langs meerdere musea, ook in het buitenland, en trekt veel publiek (in Bremen meer dan 10.000 bezoekers in 2 weken tijd). Het zijn vooral mensen die dementie in hun nabijheid meemaken, maar ook zorgprofessionals en kunstliefhebbers. De indringende portretten en verhalen maken veel los. Ze ontroeren de bezoekers. Mensen ervaren herkenning en gaan met elkaar in gesprek.

Van Gezichten van dementie is een gelijknamig boek verschenen (uitg. WBooks). Tijdens de opening van de expositie in Pulchri zal de vierde druk worden gepresenteerd, uitgebreid met een nieuw hoofdstuk over de vader van Gijs Wanders. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn van VWS.

De tentoonstelling wordt samen met “Voor ik vergeet” (Hardenbergzaal) geopend op zaterdag 12 maart 2016 om 15.00 uur. De openeurs zijn Herman van Hoogdalem, Gijs Wanders en Lucas van Hasselt, met muzikale omlijsting van John Baltus.

Van de officiële opening op 10 maart is hier een filmpje te bekijken.

Alzheimer Nederland heeft het project financieel ondersteund.

Gijs Wanders
Alzheimer Nederland